Mănăstirea Hadâmbu a aniversat 29 de ani de la reactivare

Pelerinii din mai multe zone ale țării au participat luni, 25 martie 2019, la Sfânta Liturghie oficiată în paraclisul Catedralei „Acoperământul Maicii Domnului” al Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi. Cu acest prilej, au fost aniversaţi 29 de ani de la reactivarea aşezării monahale din Dealul Mare şi 360 de ani de la zidirea Bisericii „Naşterea Maicii Domnului”, monument istoric.

În urmă cu 29 de ani, în schitul Hadâmbului, părăsit vreme de 33 de ani, la sărbătoarea Bunei Vestiri, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul aşezării monahale, slujea pentru prima dată Sfânta Liturghie. Acest nou început avea să însemne pentru Mănăstirea Hadâmbu un drum presărat cu bucurii şi încercări. În toate momentele, aşezarea monahală s-a aflat sub ocrotirea Maicii Domnului, a cărei icoană făcătoare de minuni se află în ctitoria lui Iane Hadâmbu din Dealul Mare. Manifestările prilejuite de împlinirea a 29 de ani de la reactivarea Mănăstirii Hadâmbu au început duminică, 24 martie, când peste 1500 de pelerini au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi. Apoi, la orele amiezii, Taina Sfântului Maslu a fost săvârşită de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, în prezenţa a peste 3.000 de oameni. De sărbătoarea Bunei Vestiri, Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur a fost oficiată de către arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural al Eparhiei Huşilor. La momentul Chinonicului, un grup de credincioase din Borşa, judeţul Maramureş, a interpretat un buchet de pricesne în cinstea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Numeroşi pelerini s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.

29 de ani de iubire prin jertfă faţă de Maica Domnului

Părintele Dumitru Apetrii de la Parohia Botoşeniţa Mică, Protopopoiatul Rădăuţi, judeţul Suceava, a reliefat în cuvântul adresat minunile pe care Maica Domnului le-a săvârşit la Mănăstirea Hadâmbu după reactivarea acesteia, făcând o paralelă între sărbătoarea Bunei Vestiri şi prima Sfântă Liturghie oficiată de părintele stareţ Nicodim: „Au trecut 29 de ani de iubire prin jertfă faţă de Maica Domnului. Viaţa Maicii Domnului nu a fost uşoară, fiind hulită şi prigonită de către evrei. La fel, părintele stareţ Nicodim a fost prigonit în acest deal de oamenii răi, dar Măicuţa Domnului l-a întărit”. Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a mulţumit tuturor celor ce au fost alături de aşezarea monahală din Dealul Mare în cei 29 de ani de când s-a redeschis. În acelaşi timp, părintele stareţ a mulţumit părintelui Nicolae Tverdostup de la Parohia Romanovca din Mitropolia Basarabiei pentru că a oferit Mănăstirii Hadâmbu un bust al Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. „Când am săvârşit prima Sfântă Liturghie nu a fost prezent nici un pelerin. De atunci şi pănă astăzi, Dumnezeu a revărsat darul Său asupra acestei sfinte mănăstiri. În momentele cele mai grele, m-am aşezat în faţa icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului pentru a trimite oameni buni care ajute ca acest loc să-şi recapete strălucirea de altă dată”, a mărturisit arhimandritul Nicodim Gheorghiţă. La final, pelerinii au participat la o agapă frăţească, oferită prin dragostea familiei Postârnac Costică şi Viorica.

Venim de 25 de ani la Maica Domnului”

Cei 29 de ani de neodihnă, de osteneală, de împliniri şi de realizări au trecut ca o clipă. Miile de suflete care au primit ajutorul lui Dumnezeu prin rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu au devenit propovăduitori ai minunilor săvârşite la Mănăstirea Hadâmbu. „Venim de 25 de ani la Maica Domnului, a cărei icoană făcătoare de minuni se află la Mănăstirea Hadâmbu. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să-l ţină sănătos pe arhimandritul Nicodim să se poată ruga pentru noi”, a spus Ileană Mihal din Borşa, judeţul Maramureş. „Venim acasă la Mănăstirea Hadâmbu. Maica Domnului este mama noastră, fiind un exemplu pentru toate mamele şi pentru ceea ce înseamnă femeie în lumea aceasta. Încercăm să urmăm modelul Maicii Domnului pentru a ne ocroti zi şi noapte”, s-a exprimat Ioana Marusceac din Borşa-Maramureş.

Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, ridicată acum 360 de ani

Potrivit pisaniei Mănăstirii Hadâmbu, în anul 1659, voievodul Gheorghe Ghica i-a dăruit lui Iani Hadâmbu, fost chelar, un loc „în pădurea Iaşilor la Dealul Mare“, pentru a construi acolo o biserică. Mănăstirea Hadâmbu, aşa cum a fost construită ea începând cu anul 1659, era un complex fortificat reprezentativ pentru arhitectura moldovenească din secolul al XVII-lea. De-a lungul timpului, mănăstirea a fost supusă eroziunii timpului, vicisitudinilor istoriei, dar şi răutăţilor şi greutăţilor omeneşti. Pe la începutul veacului al XX-lea, Nicolae Iorga a vizitat mănăstirea şi a admirat cu evlavie frumuseţea locurilor, dar a deplâns, în acelaşi timp, starea jalnică în care ajunsese aşezământul monahal. După 1990, prin purtarea de grijă a mitropolitului de atunci al Moldovei, astăzi Patriarhul României, PF Părinte Daniel, după 30 de ani de uitare, Mănăstirea Hadâmbu a fost reînfiinţată. În cei 29 de ani, prin osteneala arhimandritului Nicodim Gheorghiţă şi a ctitorilor, îndrumat de PS Părinte Calinic Botoşăneanul, s-a ridicat o nouă biserică, o casă monahală, un aşezământ social-filantropic, un altar de vară şi multe alte dependinţe. (Constantin Ciofu)

Publicat
Din categoria Noutati

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *