Mii de pelerini pe „Drumul Crucii”, la Mănăstirea Hadâmbu

La Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi a avut loc sâmbătă, 14 septembrie 2019, Procesiunea „Drumul Crucii”. Aceasta a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată în incinta aşezării monahale de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de un sobor de preoţi.

Cu prilejul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi s-a desfăşurat sâmbătă, 14 septembrie 2019, Procesiunea „Drumul Crucii”. Peste 3000 de pelerini veniţi din mai multe părţi ale ţării s-au rugat împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, cu Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi cu soborul slujitorilor. Pelerinajul a început după Sfânta Liturghie, oficiată în altarul de vară al aşezământului monastic, la Poarta „Bucuria Crucii”. În dreptul celor 14 troiţe ridicate în cinstea Patimilor Mântuitorului Hristos şi a sfinţilor, s-a citit din Sfânta Evanghelie şi s-a rostit câte o ectenie. Oamenii au purtat în mâini flori, busuioc şi lumânări, ascultând cu evlavie rugăciunile înălţate. Bâtrânii, tinerii şi copii au parcurs „Drumul Crucii” neţinând cont de oboseală şi de traseul abrupt. Ctitorii troiţelor au oferit pelerinilor apă, suc, colaci şi dulciuri în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, IPS Părinte Ioachim a remarcat că fiecare pelerin a mers prin dreptul celor 14 troiţe purtând în suflet „crucea de toate zilele pe care a dat-o Dumnezeu fiecăruia”. La rândul său, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei, pentru că a binecuvântat ca IPS Ioachim şi PS Calinic Botoşăneanul să slujească cu prilejul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci în Dealul Mare. De asemenea, cu emoţie, părintele stareţ şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului şi faţă de Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor pentru că s-au rugat alături de miile de credincioşi veniţi la Hadâmbu. Grupurile de pelerini din Borşa şi din Bistriţa au cântat apoi câteva pricesne închinate Sfintei Cruci şi Maicii Domnului, iar apoi au participat la agapa frăţească.

Procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului

În ajunul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă din biserica-monument şi a fost aşezată în baldachinul împodobit cu flori. Predica de la finalul slujbei, special alcătuită de către PS Părinte Calinic Botoşăneanul, a fost ţinută de preotul Emanuel Apetrei de la Parohia „Izvorul Tămăduirii” – Urşiţa, Protopopiatul 3 Iaşi. În acelaşi timp, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, a făcut referire la frumoasa tradiţie de la Mănăstirea Hadâmbu din ziua Înălţării Sfintei Cruci, când pelerinii vin să se roage cu evlavie şi să participe la Procesiunea „Drumul Crucii”. Arhimnadritul Nicodim Gheorghiţă a amintit câteva din minunile pe care le-a săvârşit Maica Domnului la Mănăstirea Hadâmbu, îndemnând la păstrarea dreptei credinţe, la rugăciune, la post şi la milostenie. (Constantin Ciofu)


 

Publicat
Din categoria Noutati

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *