Casa „Sfântul Stelian” din satul Ion Neculce, sfinţită de PS Antonie

În satul Ion Neculce, judeţul Iaşi a fost oficiată astăzi, 7 decembrie 2019, slujba Aghesmei mici în faţa Casei „Sfântul Stelian”. Aceasta a fost construită de către Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi pentru o familie nevoiaşă formată din 12 membri.

O familie numeroasă cu o situaţie materială precară din satul Ion Neculce, judeţul Iaşi, s-a mutat astăzi, 7 decembrie 2019, în noua lor casă. Locuinţa a fost închinată Sfântului Stelian, Ocrotitorul copiilor, şi a fost înălţată într-un timp record la iniţiativa arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi. Slujba Aghesmei mici a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi arhimandritul Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Eparhia Iaşilor. Episcopul de Bălţi a făcut referire în cuvântul adresat celor prezenţi la faptele de milostenie pe care arhimandritul Nicodim Gheorghiţă le săvârşeşte cu sprijinul fiilor duhovniceşti şi al oamenilor cu suflet mare. În acelaşi timp, Preasfinţia Sa a amintit de lucrarea rodnică a Mănăstirii Hadâmbu, unde mii de oameni vin să înalţe rugăciuni către Dumnezeu şi să ceară mijlocire de la Maica Domnului. Arhimandritul Nichifor Horia a remarcat că, atât Sfântul Stelian, cât şi Sfânta Filoteia, pomenită de Biserica noastră în ziua de 7 decembrie, vor ocroti casa oferită în dar celor zece copii ai familiei Ciobanu, exprimându-şi nădejdea că binele pe care îl săvârşesc oamenii va rodi. Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a relatat că în urmă cu un an a ajuns la familia nevoiaşă din Ion Neculce a cărei casă se afla în exteriorul satului. Stareţul Mănăstirii Hadâmbu a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan pentru că l-a delgat pe Preasfinţitul Părinte Antonie să oficieze slujba de sfinţire a casei, precum şi arhimandritului Nichifor Horia care a răspuns cu multă dragoste invitaţiei de a fi părtaş la acest moment de suflet. În acelaşi timp, părintele stareţ şi-a arătat recunoştinţa faţă de oamenii care l-au sprijinit în acest proiect ce s-a născut în urmă cu an un de zile în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae. Un gând aparte a fost îndreptat către primarul comunei Ion Neculce, Gheorghe Văleanu, către Consilul local al Primăriei Ion Neculce şi către firma de construcţii care a dat dovadă de profesionalism şi promptitudine. Principalii ctitori ai casei au primit Diploma de recunoştinţă „Sfântul Stelian” „în semn de mulţumire pentru râvna şi stăruinţa în slujirea aproapelui, și pentru implicarea jertfelnică în activitatea filantropică desfăşurată de Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” – Hadâmbu”. Cheia de la Casa „Sfântul Stelian” a fost oferită lui Sebastian, unul din fiii familiei Ciobanu. Rând pe rând, invitaţii au oferit noilor proprietari daruri, iar prin grija familiei Crăciun Constantin şi Maria din cei prezenţi au primit pachete cu alimente.

Amintim că locuinţa pentru cei 12 membri ai familiei Ciobanu a început să se ridice în luna august 2019. Aceasta este formată din patru camere, bucătărie, baie şi camera pentru centrala termică. Fondurile necesare şi materialele de construcţii au provenit de la câţiva donatori. De asemenenea, la iniţiativa arhimadritului Nicodim Gheorghiţă s-au făcut colecte la Mănăstirea Hadâmbu, astfel că numeroşi pelerini din țară și din străinătate se numără printre binefăcători. (Constantin Ciofu)

 


About the Author

Hadambu
Author with 140 posts
More about Hadambu

Related Articles

Leave a Comment