Hramul Catedralei „Acoperământul Maicii Domnului” a Mănăstirii Hadâmbu

În ziua cinstirii Acoperământului Maicii Domnului, joi, 1 octombrie 2020, catedrala Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi şi-a serbat hramul. Pe podiumul din faţa locaşului de închinăciune s-a oficiat Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Episcop Antonie.

Credincioşii din mai multe părţi ale ţării au participat astăzi, 1 octombrie 2020, la hramul Catedralei „Acoperământul Maicii Domnului” a Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi. În sunetul buciumelor şi al cântării „Pre Stăpânul”, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, a fost întâmpinat în faţa locaşului de închinăciune de soborul slujitorilor şi de pelerini. Ierarhul s-a închinat în Paraclisul cu hramurile „Sfântul Nicodim de la Tismana” şi „Sfântul Ierarh Nicolae”, iar apoi, pe podiumul din faţa catedralei a oficiat Sfânta Liturghie. Din soborul slujitorilor veniţi din Moldova, din Bucovina şi din Basarabia, au mai făcut parte arhimandritul Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Eparhia Iaşilor, şi părintele Cosmin Gubernat, consilier pe Sectorul cultural şi comunicaţii media al Episcopiei Huşilor. În cadrul slujbei a fost rostită o ectenie pentru izbăvirea de boală, în contextul actualei pandemii. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, PS Părinte Antonie a făcut referire la importanţa sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului şi la evlavia pe care poporul român o are faţă de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. De asemenea, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că a binecuvântat să slujească la hramul Mănăstirii Hadâmbu, autorităţilor locale, soborului slujitorilor şi pelerinilor pentru că s-au rugat împreună la acest moment de sărbătoare. Un cuvânt de folos duhovnicesc a fost adresat de către arhimandritul Nichifor Horia, care i-a îndemnat pe creştini să nădăjduiască în puterea lui Dumnezeu indiferent de greutăţile de zi cu zi, exprimându-şi în acelaşi timp bucuria de a sluji Sfânta Liturghie la hramul bisericii mari a Mănăstirii Hadâmbu. Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, şi-a manifestat recunoştinţa faţă de Părintele Mitropolit Teofan, faţă de Părintele Episcop Antonie, faţă de arhimandritul Nichifor Horia, faţă de preoţii slujitori şi faţă de pelerinii care au înfrumuseţat prin prezenţa lor slujba de hram. De asemenea, şi-a exprimat dorinţa de a sprijini lucrarea misionară din Episcopia de Bălţi coordonată de PS Părinte Antonie. În semn de mulţumire, Episcopul de Bălţi i-a oferit părintelui stareţ Nicodim trei volume recent editate de Editura BASILICA a Patriarhiei Române. După ce au primit anaforă, credincioşii s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi la raclele cu moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe aflate în Biserica „Naşterea Maicii Domnului” şi în paraclisul catedralei Mănăstirii Hadâmbu.

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” a Mănăstirii Hadâmbu a fost sfinţită pe 8 septembrie 2008 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Locaşul de închinăciune a fost ridicat începând cu anul 1996, prin osârdia şi vrednicia arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, lucrările de construcţie fiind supravegheate îndeaproape de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în vremea slujirii ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. (Constantin Ciofu)Publicat
Din categoria Noutati

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *