Mii de pelerini la hramul Mănăstirii Hadâmbu

Credincioșii din mai multe părți ale țării s-au rugat astăzi, 8 septembrie 2021, în cadrul Sfintei Liturghii prilejuită de hramul Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi. Slujba a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Peste 2000 de pelerini au adus cinstire astăzi, 8 septembrie 2021, Naşterii Maicii Domnului la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi. Biserica monument a acestei străvechi aşezări monahale din Dealul Mare şi-a serbat cu acest prilej hramul. La orele dimineţii, soborul slujitorilor l-a întâmpinat pe Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Eparhiei Iaşilor. Pentru prima dată de când au fost montate, cele 13 clopote noi ale Mănăstirii Hadâmbu au răsunat spre bucuria obştii şi a celor prezenţi. Un grup de credincioase din Borşa, judeţul Maramureş, a oferit Părintelui Episcop daruri tradiţionale, însoţite de o preafrumoasă urare. În sunetul buciumelor şi al cântării „Pre Stăpânul”, Preasfinţia Sa a ajuns în incinta bisericii monument. În Altarul de vară „Izvorul Tămăduirii”, Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor, împreună cu soborul preoţilor şi diaconilor din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei și din Mitropolia Basarabiei, a oficiat Sfânta Liturghie. În tot acest timp, oamenii de toate vârstele au aşteptat la rând să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ce a fost aşezată în baldachinul împodobit cu flori. Din soborul slujitorilor a mai făcut parte şi arhimandritul Gavriil Alexa, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Byzantion”, dirijat de către profesorul Adrian Sîrbu. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţia Sa a adresat un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului: „Maica Domnului a devenit cea prin care s-a lucrat mântuirea neamului omenesc. Prin Maica Domnului începe vestirea Evangheliei în lume. «Evanghelie» înseamnă vestea cea bună pe care a primit-o de la înger. Vedem că zămislirea Fiului lui Dumnezeu nu are loc în mod automat. (…) Să mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne-am născut pe acest pământ. Ziua în care ne-am născut înseamnă binecuvântarea şi darul pe care l-am primit spre naştere”.

Maica Domnului a adus multă binecuvântare în această mănăstire”

La momentul Chinonicului, credincioasele din Borşa au interpretat câteva pricesne închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Pelerinii care s-au pregătit prin Taina Spovedaniei au primit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că l-a delegat pe Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul la slujba hramului. În acelaşi timp, a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru purtarea de grijă, fiilor duhovniceşti şi pelerinilor pentru că s-au rugat împreună. „Maica Domnului a adus multă binecuvântare în această mănăstire, ce a fost părăsită timp de mai bine de trei decenii. Această aşezare monahală a devenit o grădină a Maicii Domnului, prin dragostea ctitorilor şi a frăţiilor voastre, cei ce sunteţi podoaba Bisericii”, a adăugat părintele stareţ Nicodim Gheorghiţă. La final, a fost oferită o masă caldă pentru toţi credincioşii. (Constantin Ciofu)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *