Aşezământul social-filantropic

În toamna anului 2015, la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi a început să se construiască un aşezământ soacial-filantropic. Principalul ctitor al clădirii este prinţul Ştefan Sturdza, lucrările fiind susţinute şi de pelerinii care ajung la Hadâmbu pentru a participa la sfintele slujbe şi pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului aflată în biserica monument-istoric a aşezământului monastic. Aşezământul social-filantropic al Mănăstirii Hadâmbu este o necesitate pentru punerea în practică a predicii din Biserică.

Aşezământul este prevăzut şi cu generoase spaţii de cazare pentru pelerinii închinători, având bucătărie, trapeză pentru pelerini şi spaţii de depozitare pentru alimente. Atât cazarea cât şi masa pentru pelerini vor fi oferite gratuit. Spaţiile de cazare sunt compartimentate sub forma unor dormitoare comune, cu paturi suprapuse.

De mai bine de un sfert de veac, Mănăstirea Hadâmbu oferă cazare şi masă tuturor pelerinilor prin efortul obştii aezării monahale păstorită de arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul mănăstirii, al fiilor duhovniceşti şi al altor credincioşi din ţară.

Edificiul filantropic este destinat miilor de pelerini, care, pe parcursul unui an, solicită atât cazare cât şi masă în mod gratuit. În fiecare an, la hramurile mănăstirii, oamenii dorm sub cerul liber întrucât spaţiile de cazare sunt insuficiente.

Oamenii darnici se aseamănă cu Dumnezeu Cel Milostiv. De aceea, Mântuitorul spune “Fiţi milostivi, precum Tatăl vostru Cel din ceruri milostiv este, care revarsă ploaia Sa şi peste cei buni, şi peste cei răi”. De 28 de ani, Mănăstirea Hadâmbu oferă pachete ce conţin îmbrăcăminte şi încălţăminte (noi) şi dulciuri la 1000 de copii din satele învecinate. Cu prilejul sărbătorii Sfintelor Paşti, persoanele nevoiaşe primesc din partea obştii de la Hadâmbu pachete constând în alimente de bază (ulei, făină, zahăr, fructe, legume, conserve, cozonac, s.a.). Faptele de milostenie atât pentru pelerinii Maicii Domnului, cât şi către oamenii săraci, se derulează la Hadâmbu în fiecare zi, fără întrerupere de 28 de ani.